Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

24. 4. 2013

Říšské kancléřství /Reichkanzlei/ a nemocnice Dietrich Eckart




     Budovy byly postaveny v roce 1936 a vzhledem k narůstajícímu velkému politickému významu oblasti měly plnit úlohu jak diplomatickou tak vládní.  Stavbu, tak jako i podobu Berghofu a Haus Göering navrhl německý architekt Alois Degan a vybavil interiér jen těmi nejlepšími materiály. Pod kancléřstvím byl také vybudován rozsáhlý bunkr. Těsně u kancléřství si nechali vybudovat své domy i generálové Wilhem Keitl a Alfred Jodl.
   Po válce byly nepoškozené budovy kancléřství využity americkou armádou jako ubytovny a kanceláře. V posledních letech došlo k jejich citlivé přeměně na bytový dům a exteriér tak prakticky nebyl rekonstrukcí dotčen. Budovy se nacházejí kousek od Berchtesgadenu na předměstí Stangas(ul.Urbanweg). Jen cca 200 m ve svahu na opačné straně předměstí se nalézá dnes nevyužívaná nemocnice z období III.říše -Krankenhaus Dietrich Eckart. I když není přístupná, určitě stojí za to se zde zastavit a alespoň z dálky si stavbu prohlédnout.
Kancléřství v dobách III.říše

Jen málo se změnilo při naší návštěvě v roce 2011. Dokonce i stožár na vlajku se zdá být původní, pouze byl přesunut jinam.

A stejný stav i v 2013




Zůstala i říšská orlice, ovšem bez "větrníku".




 


Krankenhaus Dietrich Eckart
Dnes je prostor kolem nemocnice neudržovaný a zarostlý. Obávám se, že i jí zvoní hrana.









Jen kousek před předměstím Stangas se nachází tento most přes železnici a řeku, postavený v roce 1938.
 






Objekty na mapě: zde
Pokračování : zde





Žádné komentáře:

Okomentovat