Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

24. 4. 2013

Hotel Platterhof / General Walker

 
Penzion Moritz
Nalevo od penzionu vykukuje mezi stromy střecha  původního Klubheimu
 


     Rodina Mayer provozovala penzion až do roku 1917, v průběhu let jej mělo ve vlastnictví více majitelů. V roce 1923 navštívil tento kraj i A.H. a i on neváhal se ubytovat v tomto hotelu. V roce 1937 odkoupil  teď již hotel Platterhof Martin Bormann a nechal ho v letech 1939 - 41 přestavět. Byla zde snaha, tak jak v případě chaty Wachenfeld, začlenit co nejvíce z původní stavby do nového Platterhofu. V roce 1941 byl tedy nový přepychově zařízený hotel se 159 lůžky a velice krátkou existencí (jen cca 18 měsíců) hotov. Do konce války pak již sloužil jen jako vojenská nemocnice.

 
Výstavba Platterhofu, zatím ovšem není postavena hlavní budova v popředí.Viz následující fotografie.
   
Hotel Platterhof na kolorované pohlednici. Do současnosti se zachovala pouze tzv. panoramatická budova nalevo za autobusem a "zelená" terasa se schodištěm napravo od ní. Kašna, o které bude níže řeč, byla postavena v uzavřeném areálu budov ve středu snímku.
A ještě jeden snímek z pozdější doby. Nalevo v pozadí je vidět i konečná podoba Klubheimu nyní již přejmenovaného na Gästehaus Hoher Göll. Takto bude tato budova vypadat až do svého konce na prahu 90 tých let.


Výstavba Terrasenhalle, jediného objektu, který se doposud v mírně pozměněné formě zachoval.

       Při náletu v dubnu 1945 byla nejvíce poškozena jeho "hospodářská" část a to ubytovna zaměstnanců z garážemi, která již nebyla opravena. Tato stavba nejprve přišla o svoje první patro a nakonec i torzo přízemí bylo v 50 tých letech zbořeno. Na jeho místě je nyní vybudováno nástupiště autobusů s odbavovací halou. Zachovala se jen původní opěrná zeď,  nyní skrytá za odbavovací halou.
V roce 1945
Samotný hotel byl poškozen jen málo. Byl po válce opraven a přejmenován na hotel General Walker. Od roku 1953 sloužil jako rekreační zařízení amerických jednotek, které až do roku 1996 "dozorovaly" celou oblast, kdy bylo celé území opět vráceno bavorskému státu.Ten se o budovy nestaral a hledal "kupce" tak dlouho až byl poškozen topný systém a budovy nezadržítelně bez vytápění chátraly. V roce 2000 nakonec došlo i na hotel, který byl i přes protesty zbořen a tím zmizel mimo jiné i původní mobiliář z Kehlsteihausu (Orlí hnízdo), který zde byl uložen. V současnosti je na jeho místě vybudováno parkoviště pro automobily a autobusy. Dochovala se jen malá vstupní tzv. panoramatická budova a samozřejmě terasa lemující současné parkoviště. Pozorný badatel v ní  též najde jeden z vstupů do podzemí tohoto bývalého hotelu.
Poválečný snímek opraveného nyní již hotelu Generál Walker. Jsou vidět terasy a panoramatická budova napravo.  K té již je přistavěno nové křídlo. Takto se zachovala doposud. V levém horním rohu je ještě patrný wachpost(šedý flek) u kasáren SS a pod ním trosky ubytovny zaměstnanců. Na uzavřeném nádvoří je taktéž patrna kašna( uprostřed snímku).




      Bohužel vrácením Obersalzbergu bavorskému státu se některé politické struktury snaží co nejvíce vymazat jakékoliv pozůstatky z doby III. říše na Obersalzbergu a okolí, což kromě hotelu Platterhof postihlo i trosky garáže Berghofu, zbytky sklepů čajovny na Mooslahnenkopfu v roce 2006 či podzemní střelnici kasáren SS v roce 2002. Výstavbou nového hotelu InterConti byla změněn  i prostor bývalých usedlostí H.G. a M.B. Zbourán (v r.2006) byl i bývalý prominentní hotel Berchtesgadener Hof v Berchtesgadenu. Dle některých indícíí se i dokonce Hotel zum Türken  "chvěl v základech". To je závěrem jen malý neúplný výčet toho, co již neuvidíme a doufám, že k výrazným změnám snad již v budoucnu  nedojde.

Ještě zbourat základy a bude parkoviště....
 
"Hotel Platterhof" v roce v roce 2000
              
Pohled na ubytovnu zaměstnanců hotelu ve válečném období fotografovanou z prostoru kasáren. Otevřená vrata jsou budou patrna i na dalších snímcích.

Neostrá fotografie z její výstavby

Torzo ubytovny v poválečných letech.





Trosky po válce.








Torzo ubytovny na horizontu v poválečných letech. Místo kasáren vzniklo hriště pro americké osvoboditele. Dnes je na tomto místě vybudováno přírodní jezírko a asfaltové cestičky pro návštěvníky.

Později jen přízemí zůstalo.....
V interiéru přízemí kdysi byly garáže. Celé přízemí bylo železobetonovým skeletem z venku obloženým cihelnou vyzdívkou.
Dnes je na tomto místě postavena zastávka autobusů a odbavovací hala.





Skalní příznivci bádání objeví za zastávkou autobusů trosky opěrné zdi ubytovny zaměstnanců

Parkoviště na místě bývalého hotelu při ní návštěvě v roce 2010

Hezký pohled z terasy zůstal doposud.
Zachovalá část terasy, dnes parkoviště automobilů
Červen 1945
Červen 2013 Jediná zachovalá budova nebyla zbourána snad jen proto, že byla po válce přestavěna resp. bylo dostavěno její pravé křídlo na fotografii.

Ze strany od příjezdové cesty v září 2010
a v červnu 2011
    S trochou nostalgie....
  
V roce 1942..........
.....v roce 2000.............



...........dokonáno jest........

......a koncem roku 2011 jen schodiště zůstalo.To bylo nakonec v roce 2013 z nepochopitelných důvodů nahrazeno ocelovým.

          
Další zajímavosti v okolí

Vstup do podzemí u bývalého hotelu. Na fotografiích z války není patrný, vznikl odkrytím původního podzemí po zbourání hotelu Platterhof.

Nad hotelem směrem k ruinám Berghofu se zachovaly základy čehosi, snad zadýmovacího agregátu. V tomto prostoru se nacházel i jeden z MOLL bukrů, jehož zbytky je možné též doposud najít.
Pomník německému spisovateli (Richard Voß) za román "Zwei Menchen" byl postaven za hotelem směrem k Berghofu. Tento památník je možno spatřit na fotografiích do přestavby hotelu ve 40 letech, tehdy byl odstraněn. Sám autor je pohřben na starém hřbitově (Altfriedhof) v Berchtesgadenu.


Fontána "Atlas"od sochaře Josefa Thoraka v prostorách hotelu na poválečném snímku.


Fontána na uzavřeném nádvoří hotelu Platterhof

Při přestavbě hotelu v 50 tých létech byla přesunuta do sousedního Bad Reichental.

Pomníček zakladatelům penzionu se doposud zachoval v lese naproti panoramatické budově kousek od Kampfhäuslu.


Bohužel pamětní desku už na něm nenajdete.

Objekty na mapě : zde
Pokračování : zde

Žádné komentáře:

Okomentovat