Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

24. 4. 2013

Gutshof, Haus Speer

 V roce 1938 byla zakoupena usedlost Oberwurf. Ta byla okamžitě zbourána a na jejím místě byl vystavěn velký statek pro zásobování celého Obersalzbergu. Byla zde snaha aplikovat tehdejší nejnovější metody zemědělství.¨Bylo zde ustájeno až 80 krav a 100 prasat. Vzhledem k drsnému klimatu a nadmořské výšce 950 m nebyly výsledky zemědělské činnosti příznivé.Jedinou ziskovou činností se tak stala jen výroba jablečného moštu, pro který se skupovala surovina po celé Říši.
 Stavba nebyla poškozena válečnými událostmi a po válce byla proměněna americkou armádou na rekreační středisko. Během posledních let byl jeden z hlavních objektů zbourán a zbytek staveb nyní slouží místnímu golfovému klubu.
  
Bývalá vstupní brána statku

Vlastní objekty statku "brání" rokle s mostem v popředí.

Detail mostu v 2009


Při naší návštěvě v 2013 bylo okolí zbaveno stromů a most dostal nové zábradlí


Dobová fotografie jednoho ze zemědělských objektů

Interiér se do současnosti prakticky nezměnil
"Recepce"
 




Zachovalé trámy v prostoru bývalých stájí
 

Tento kamemmný štít byl umístěn prakticky na každé budově na obersalzbergu. Tento jediný se dochoval na budově správy Gutshofu. Po jejím zboření byl přemístěn na jinou budovu statku.


Haus Speer
Tato stavba též někdy nazývaná Waltenbergenhaus byla sídlem Hitlerova architekta a pozdějšího ministra zbrojní a válečné výroby Alberta Speera. Tak jako Gutshof se tento dům včetně architektonické kanceláře nachází na hlavní silnici z Berchtesgadenu do Obersalzbergu  západně od trosek divadla a pracovního tábora Antenberg. Jelikož jsou obě doposud zachovalé stavby soukromým majetkem, respektujte prosím při případné návštěvě tuto skutečnost.
Současný pohled na dům od atelieru
V detailu
Speerův atelier na příjezdové cestě při naších návštěvách v průběhu několika let.

Terasa napravo byla postavena až po válce americkou armádou. V té době budova sloužila jako restaurace.

Fotografie z válečných let

Adolf Hitler a Albert Speer v ateliéru u velkého okna
Objekty na mapě : zde
Pokračování : zde



Žádné komentáře:

Okomentovat