Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

12. 2. 2012

Vila Stiassni Brno , Hroznova 14

Projekt: Ernst Wiesner, 1927.
Realizace: Firma Mořic a Artur Eisler, 1928 až 1929.
Návrh zahrady: Otto Eisler.
Celková výměra pozemku: 32 174 metrů čtverečních.
Zastavěná plocha domu: 561,64 metrů čtverečních.
Původní majitel: Manželé Alfred (1883-1961) a Hermine (1889-1962) Stiassných
Současný majitel: Národní památkový ústav Brno.

Manželé Alfred a Hermine Stiassných pocházeli z rodin významných židovských průmyslníků předválečného Československa. Hermine, rozená Weinmannová, pocházela z rodiny severočeských uhelných podnikatelů a rodina Alfreda Stiassného se tehdy věnovala hlavně textilnímu průmyslu.
Rodina Stiassných, která dokázala rozeznat už v roce 1938 nebezpečí nacismu pro Židy, emigrovala do Londýna , odkud pak Hermine s Alfredem i dcerou vycestovali do Kalifornie.
Dodnes vlastně není přesně jasné, co rodina Stiassných v případě své vily sama po svém odjezdu udělala. Říká se, že přes prostředníka ji darovala československému státu. Příslušníci rodiny se totiž o svůj majetek oficiálně nepřihlásili.
Místo rodiny však konali od roku 1938 jiní. Často bez ohledu na to, jaké bylo právo a majetkové vztahy. Po odjezdu Stiassných ve vile sídlili vojáci z generálního štábu prvorepublikové československé armády.
Nemovitost zabavilo jako židovský majetek 30. listopadu 1939 německé gestapo, ale formálně se majitelem domu stala v druhé polovině ledna 1940 Mährische Eskomptenbank. I když se ve vile střídali různí vojáci, dodnes je část původního vybavení zachována. Dá se to považovat až za malý zázrak.
Slavné dny si vila užila zejména od 12. do 16. května 1945. Prezident Edvard Beneš se v ní zastavil, bydlel a úřadoval těsně po skončení druhé světové války při své známé cestě z Košic do Prahy.
V červnu 1946 přešel dům i celý pozemek pod národní správu a v srpnu 1952 ho zabavil krajský národní výbor. Vila Stiassni byla využívána pro schůzky a ubytování významných politiků, kteří přijedou do moravské metropole.
V roce 1972 zde byl například ubytován kubánský diktátor Fidel Castro. Po roce 1989 sloužila jako luxusní ubytování pro významné státní návštěvy. V pronájmu ji měly i Brněnské veletrhy.
V současnosti je snaha získání cca 190 mil. Kč na rekonstrukci vily a přilehlého parku. Níže uvedené snímky pocházejí z krátkodobého otevření vily v roce 2010.























































Žádné komentáře:

Okomentovat