Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

30. 8. 2009

Flakturm ve Vídni

Pokud chce našinec vidět nějaké pěkné betony a nechce se přitom omezovat jen na Československé opevnění, asi nejbližím možným cílem je právě Vídeň (alespoň pro nás v Brně je do Vídně blíž než do Prahy). V Rakousku naštěstí není až tak hysterická denacifikace, jako je tomu v Německu (viz totálně zdevastovaná čajovna či rozoraný Obersalzberg s rybníčky a osmnáctijamkovým golfovým hřištěm) a tak jsou v centru Vídně dodnes zachovány nádherné, betonové a voňavé (ehm, ano - někomu betom voní) flakové věže. Ono taky není dost dobře možné se jich jen tak zbavit, protože stojí jen pár desítek metrů od obytných činžáků a síla betonu dosahuje až 10 m.
Flaková věž - flakturm -sestává ve skutečnosti ze dvou věží:
  • Geschütz-Turm (z něm. Geschütz — dělo); 4 palposty PL kanonem ráže 128 mm a FLAK 37 mm, postupně (od roku 1944) nahrazovaný kanony ráže 20 mm
  • Leit-Turm (z něm. leiten — vést); z této věže byla řízena palba sousední G věže
Flakové věže byly kompletně vybavenými jednotkami, ve kterých nechyběla ani nemocnice. Kromě jejich bojového úkolu skýtaly ochranu až pro 30.000 osob a materiál (často i umělecké sbírky, kterýžto úkol mají doposud). Na snímcích je Flakturm VIII - Wien-Arenbergpark. V G věži je v současnosti depozitář Muzea užitého umění, v L věži probíhají příležitostné výstavy, jinak je nevyužita.


Odkazy na další podobné objekty blogu:
http://opevneni.blogspot.com/2011/04/zakladna-v1-v-siracouourt-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/02/blockhaus-francie-stranka-ve-vystavbe.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/02/mimoyecquec-base-v3-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/02/baterie-todt-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/01/la-copulla-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2009/08/diana-gmbh.html

Žádné komentáře:

Okomentovat