Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

20. 12. 2012

ALBIS Verke

  Začátkem roku 2011 jsme měli možnost navštívit jednu z největších bývalých podzemních továren na území české republiky -továrnu RICHARD u Litoměřic. Při této příležitosti jsme v tom samém dni ještě zvládli prozkoumat i bývalou továrnu ALBIS, tedy to, co se z ní doposud dochovalo. Bohužel ještě před několika lety byl její stav podstatně lepší. V současnosti je vydrancována, vypálena, znečištěna odpadky a stala tak i útočištěm pochybných obyvatel.
 Na internetu je určitě možno nalést mnoho podrobnějších údajů o historii tohoto neprávem opomíjeného výrobního provozu, nás ovšem z nedostatku času zajímal alespoň jeho současný stav, který je níže zdokumentován na několika fotografiích. Vzhledem k současnému stavu tohoto prostoru taktéž nedoporučuji návštěvu, o návštěvě jednotlivce ani nemluvě.
   Historie tohoto objektu sahá až do roku 1858, kdy byl v tomto prostoru postaven pivovar Leitmeritzer Bierbraugesellschaft zum Elbschloss A.G. V průběhu let několikrát změnil svůj název, později byl přestavěn na chladírny a prostorách chladíren vznikly v nájmu v roce 1940 i další  firmy, z nichž pro nás nejzajímavější se stala firma Albis-Werke G.m.b.H Leitmeritz, pobočka berlínské firmy Propeller Schwarz- Gustav Schwarz GmbH, vyrábějící výzbroj a letecké součástky . Vzhledem k poškození provozů mateřského závodu v Berlíně v roce 1942, byla právě sem přesunuta výroba leteckých vrtulí.
Prakticky ihned po válce byly provozy zestátněny a vznikly tak Litoměřické mrazírny. V devadesátých letech po proběhlé privatizaci  byly objekty využívány k různým účelům. Čas, doba a nakonec i požár v roce 2006 přivedly budovy do stavu, který je na fotografiích.





Vstup do podzemí bývalé továrny

Zachovalé dřevěné odsávání pod stropem


Výtahová šachta se zařízením z pozdějších let

Prostor bývalé ledárny

Netřeba komentáře...

Původní sociální zařízení

Nádrž na vodu

Část vybavení

Stále čitelné označení místností

Svážnice ledárny

Dieselagregát z pozdější doby

V detailu


Klenuté stropy nezasažené ohněm

Zasaženo požárem

Cestou  necestou...

Hoši a dívky nebo že by Damen und Herren ?

Pitná voda

Na ja,ja,ja

Chybí jen toaletářka

Jeden ze sálů

A ještě jeden noční pohled na vstup

Žádné komentáře:

Okomentovat