Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

3. 4. 2011

Putování po trase československé dálnice v prostoru Chřiby

V sobotu 2.4.2011 jsme se v ranních hodinách sešli u první vybudované propusti tohoto úseku v areálu bývalého JZD u obce Zástřizly, abychom společně prošli a zmapovali trasu výstavby z let 1938 - 1942 této dálnice v prostoru Chřiby. Celá tato rozestavěná část má celkem cca 14 kilometrů a podstatná část vede lesním prostorem s nikdy nekončícím stoupáním. Nebudu daleko od pravdy, když si zde dovolím tvrdit, že tohoto dne se prakticky sešla elita z osob, které se zabývají studiem a mapováním historických dálnic a silnic na našem území a historií jako takovou.
I přesto, že v jednu chvíli nám dokonce začalo pršet, podařilo se nám během dopoledne zdokumentovat celou část výstavby v trase Zástřizly - Bunč.
Po vydatném obědě v turistické chatě na Bunči, jsme náš program dokončili návštěvou zbytku celého úseku a to části rozestavěné dálnice v prostoru Bunč - Kostelany. Významné stavby tohoto čtyřkilometrového úseku je již možné navštívit ze současné silnice Bunč -Kostelany, která tuto plánovanou dálnici na několika místech protíná, a bylo tedy možné použít k bádání i vozidel.
Celou naši akci jsme zhodnotili na křižovatce silnic Kostelany - Kudlovice. V tomto prostoru se také nacházel poslední pracovní tábor na tomto budovaném úseku.
I přesto, že se nám nepodařilo najít žádný hmatatelný důkaz o přesné poloze tohoto tábora, lze naše setkání považovat za více jak úspěšné. Vyměnili jsme si spoustu informací, shlédli dobové fotografie a samozřejmě též dojedli vše, co jsme si donesli z domova.
Bližší informace z této akce je možné získat na níže uvedených odkazech tohoto blogu:

http://opevneni.blogspot.com/2011/02/ceskoslovenska-dalnice-1938-usek.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/02/blog-post_6640.html




Žádné komentáře:

Okomentovat