Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

22. 1. 2012

Střípky z osvobozování Brna

První tank skončil v hutích

První tank Rudé armády, který se dostal v dubnu 1945 do brněnských ulic, skončil docela prozaicky v hutích. Jen dva servomotory z věže a pár dalších součástek z něj najdeme dnes v depozitářích Muzea města Brna na Špilberku.
Jaký byl jeho osud? Postup svazků Rudé armády od Lanžhota k Brnu nebyl tak rychlý, jak velení zpočátku předpokládalo. Teprve 18. dubna se vojskům generála Plijeva podařil výpad - Rusové říkali rejd - na jaký se dlouho čekalo. Z prostoru Vranovice-Ledce vyrazily rychlé svazky do údolí řeky Jihlavy. Jízda 6. gardového sboru se dostala až na silnici Brno-Jihlava u Kývalky a tanky 41. tankové brigády se probojovaly až do Popůvek. K večeru 18. dubna využila skupina čtyř tanků T 34 přímou silnici k Brnu pro odvážný výpad na jeho jihozápadní okraj.
Velel jim dvaadvacetiletý podporučík Pjotr Filimonov, jehož obrněnec měl číslo 202. Při průjezdu Bosonohy byl však jeho tank před domem Floriána Horáka č. 48 vyřazen z boje. Zraněný tankista našel úkryt pod můstkem přes příkop u silnice, kam mu místní přinesli jídlo, jenže za chvíli byli na místě němečtí pronásledovatelé. Vedle tankisty našli krajíček chleba. Sebrali jej a obešli s ním stavení, v nichž pátrali, jestli se krajíc nehodí k chlebu v domácnostech. Naštěstí jim záměr nevyšel. Inkriminovaný bochník už někdo mezitím zakrojil jinak. Statečný tankista to však nepřežil.
Ostatní tanky z Filimonovy skupiny ujížděly dál po Jihlavské kolem krematoria do brněnských ulic. V boji však dva z nich podlehly a jen poslední čtvrtý ujížděl dál. Dojel až na nedostavěný silniční přejezd přes železniční trať na Střelice a tam znehybněl. Podle tehdejších svědků se osádka tanku zachránila a zmizela směrem ke Střelicím. Němým svědkem příjezdu prvního tanku do Brna pak bylo po dlouhou dobu jeho torzo - tanková korba, která ležela převrácená mimo vozovku na místě. Až do chvíle, kdy byla, podobně jako ostatní torza obrněnců, rozřezána a odvezena do hutí.
Přesto však máme v Brně na první tank malou památku. Josef Oliva z Horních Heršpic z něj vymontoval dva malé elektromotory a další drobné součástky a asi třicet let po válce je věnoval autorovi tohoto článku. Dnes jsou v muzeu. Podporučík Filimonov byl 15. června 1946 jmenován hrdinou SSSR in memoriam. Je pohřben anonymně v některém z hrobů na brněnském Ústředním hřbitově.

Žádné komentáře:

Okomentovat