Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

3. 1. 2014

EVROPA 2014

                              Německo,  Belgie, Holandsko

                                       24.5 - 1.6. 2014




Celá letošní expedice bude zaměřena především na dvě velké události na západní frontě. A to bitvu v Ardenách a operaci Market-Garden. Oběma jsme se již několikrát na našich cestách věnovali, ale přesto i tentokrát uvidíme nová místa.
Odjezd bude jako obvykle v sobotu z  Brna v 6:00. Směr belgické městečko La Roche en Ardenne. Cestou se zastavíme v leteckém muzeu v Německém Hermeskeil. Je to poměrně velké muzeum a uvidíme zde jak druhoválečné (He 111, Ju-52) tak moderní stroje (Concorde) a mnoho dalších. Pokud bude dostatek času zastavíme se ještě v Hitlerově polním velitelství Adlerhorst, odkud velel operaci Wacht am Rhein, což byl německý název bitvy v Ardenách.  Je potřeba si přiznat, že tady uvidíme jen bunkry, tunel pro vlak a zámek, který byl upraven pro potřeby Hitlerova štábu. Toto místo mělo docela zajímavou historii, po válce například sloužilo jako vězení pro nevojenské nacistické pohlaváry. Byli zde vězněni napřiklad W. Braun, F. Porsche nebo původní autor projektu tohoto sídla A. Speer. Část areálu stále používá Bundeswehr. Cílovým bodem prvního dne bude kemp u již zmiňovaného města La Roche en Ardenne. Chatky se nám loni osvědčily, tak zkusíme i ty belgické. Zde budeme spát čtyři noci.
Neděli využijeme k návštěvě muzeí, která nám posledně unikla, protože mají otevřeno jen v neděli. A to především muzeum v Poteau (bitva v Ardenách) a buď Pattonovo muzeum v Ettelbricku nebo muzeum ve Wiltzu. Cestou zastavíme u několika zajímavých památníků. Jedno velice zajímavé torzo shermana financované místním panem farářem a jeden firefly. V Lucemburských lesích dva německé flaky 88mm pak 43 (těch není moc vidět ani v muzeích) a jedno místo dopadu letounu Hudson, jehož trosky leží tam, kde dopadl. To je pro nás z ČR dost neuvěřitelné.
Pondělí si odskočíme do Německa, z důvodu zavíracího dne muzeí v Belgii. První zastávkou bude Ordensburg Vogelsang. Což byla jedna ze čtyř elitních nacistických škol, kde vychovávali své kádry. Díky obsazení areálu americkou, později britskou a belgickou armádou je to dnes nejlépe dochovaný komplex desítek budov ukazující architekturu třetí říše. Byl budován v letech 1934-36. Komplex byl zpřístupněn veřejnosti teprve nedávno. V materiálech je zmiňováno, že díky intenzivnímu využívání areálu několika armádami, je přísný zákaz pohybovat se mimo stezky z důvodu aktivní munice v terénu.
Další zastávka bude ve Wossenack v muzeu ke krvavé bitvě v Hürtgenwald, kde přišlo o život přes 70000 mužů. Bitva v Hürtgenském lese je neprávem opomíjená.
V úterý se podíváme do Bastogne. Jinak než posledně. Vynecháme minule navštívená muzea a podíváme se do jednoho nového na hranicích s Lucemburskem a pak si prohlédneme přímo město a muzeum 101výsadkové divize a muzeum gen. McAuliffa. Kdyby zbyl čas, můžeme zajet do dalšího Hitlerova velitelství Wolfsschlucht I, ten je tedy podstatně menší jak Wolfsschlucht II (navštíven v roce 2011).
Středa a přesun do Holandska. Cestou do muzea v Beeku, zastávka v německé podzemní továrně na výrobu a opravu leteckých motorů u Geulhemu a pomníku z LTV-4 Water Buffalo, který byl poblíž vytažen v roce 1977 z řeky Másy. Další zastávkou bude nádherné muzeum v Bestu. Věnované operaci Market-Garden. Nocleh v hotelu Ibis v Veenendaal.
Čtvrtek. Abychom neporušili tradici, i tentokrát se podíváme k moři. Cestou se zastavíme v novém, velkém muzeu (ještě není ani otevřeno, zahajovat bude na jaře 2014) v Soesterberg. Kam sestěhovali několik menších muzeí. A především námořní muzeum v  Den Helderu. V okolí je několik zajímavých staveb Atlantického valu. Nejen pevnosti, ale i sklady a administrativní budovy.
Pátek. Arnhem – tady není co dodat. Airborne muzeum a vojenské muzeum Arnhem. Pro ty co tady ještě nebyli, asi nutná procházka městem se spoustou zajímavých budov a míst, známých z filmů i knih a samozřejmě most.
Sobota. Německo a cesta domů. První zastávka na polním letišti luftwafe ve Venlo. Dochovaly se zde budovy a dokonce skelet hangáru. Letiště je zajímavé tím, že stavby jsou na Holandské straně a přistávací dráha v Německu. Další zastávka na hradě Wewelsburg. Jak zasvěcení vědí, Himmlerova SS si zde vybudovala svou svatyni. Na německých stránkách se o něm píše jako o  jediném muzeu SS na světě. A to je u pokrytecky denacifikovaných Němců co říct. Snad se při prohlídce dostaneme i do onoho známého sálu. Mezi exponáty je i Himmlerův osobní deník. Poslední zastávka bude na přehradě Edersee, která byla v noci 16/17. května zničena 617 perutí RAF a speciální skákavou pumou dambuster. Kousek vedle je i malé muzeum věnované bombardování přehrad v Porúří.
                                                                                                       

Žádné komentáře:

Okomentovat